FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj •  Zaloguj 
Teraz jest 18 maja 2012, 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Innowacje we własnym biznesie
PostNapisane: 28 wrz 2011, 15:47 

Wprowadzacie w swoim biznesie jakieś innowacje, które mają za zadanie usprawnić własną działalność? Jakie są rezultaty? Podzielmy się naszymi doświadczeniami.

Tytuł: Re: Innowacje we własnym biznesie
PostNapisane: 29 wrz 2011, 14:10 

Ja wprowadziłem CRM zoho, ułatwia mi zarządzanie klientami przy prowadzeniu sklepu internetowego, poza tym kurier zamiast poczty jeżeli chodzi o dostarczanie przesyłek i wychodzi ekonomiczniej.

PostNapisane: 30 wrz 2011, 10:06 

Zoho akurat znam i też mam zamiar niedługo go wykorzystać w swojej działalności, dużo czytałem i widziałem możliwości zarządzania relacjami z klientami.

PostNapisane: 03 paź 2011, 10:58 

Tak to fajna pomoc przy szacowaniu naszego potencjalnego dochodu na podstawie relacji z klientami, poza tym można do każdego klienta dopisywać notatki, zadania do wykonania, rozmowy telefoniczne, organizować spotkania, nawet e-konferencje w Zoho meeting, dlatego uważam to za innowację dla mojego małego biznesu. A co dokładnie zamierzasz otworzyć, dokonałeś już jakichś poczynań?

PostNapisane: 19 paź 2011, 11:39 

Jeśli chodzi o innowację w biznesie, to chciałabym wspomnieć o tzw. usługach w chmurze. Czy ktoś, prowadząc swoją firmę, zdecydował się na wprowadzenie tej nowoczesnej technologii? W celu przybliżenia tematyki powiem, że cloud computing polega na udostępnianiu mocy obliczeniowej i przestrzeni składowania danych. Niedawno na polskim rynku pojawiła się usługa Cloud2b, która skierowana jest przede wszystkim dla mniejszych firm. Nie muszą one same inwestować w potrzebną infrastrukturę i wykwalifikowanych pracowników. Wystarczy, że wynajmą serwer od firmy, która się w tym specjalizuje i dzięki temu mogą mieć pewność, że ich dane, nieraz kluczowe dla prowadzenia biznesu, przechowywane są bezpiecznie w odpowiednich do tego warunkach. Jeśli ktoś miałby jakieś pytania w tym temacie, to oczywiście zapraszam do dyskusji!

PostNapisane: 22 gru 2011, 14:33 

No właśnie zoho też działa w technologii cloud computing, nie trzeba instalować, wystarczy go załączyć w przeglądarce. Ostatnio trochę się go uczyłem.. Odnośnie mojej działalności to już coś tam zrobiłem, jeszcze nie mogę powiedzieć co to będzie, ale jak ruszy to się pochwalę jak wspólnicy pozwolą :)

PostNapisane: 27 gru 2011, 16:46 

A jak ogólnie oceniasz pracę w chmurze? Słyszałem o zoho, ale nie pracowałem na nim. Z tym, że wydaje mi się, że to jest jakby zestaw gotowych aplikacji, programów i w obrębie ich określonych funkcjonalności można pracować. Natomiast usługa, o której pisała alicja daje większe możliwości - udostępnia przestrzeń obliczeniową, w obrębie której można korzystać z konkretnych aplikacji, ale też wprowadzać zmiany (chociażby w zakresie parametrów).

PostNapisane: 28 gru 2011, 11:03 

Mnie się podoba taka forma pracy. Ja przede wszystkim próbowałem CRM od zoho i tam wprowadzając własne dane i odpowiednio je konfigurując można korzystać z przeróżnych opcji jak np. szacowanie potencjalnych dochodów z działalności, wg mnie cały pakiet biurowy zoho powinien bez problemu wystarczyć przedsiębiorcy i nie jest trudny do nauczenia. Ciężko mi tak od razu powiedzieć czy to co opisywała Alicja daje większe możliwości, bo też nie miałem jeszcze z tym kontaktu.

PostNapisane: 07 lut 2012, 16:00 

Dodam jeszcze, że ta Cloud2b kładzie nacisk nie tylko na funkcjonalność, ale też na bezpieczeństwo danych. Kiedy prowadzi się własny biznes, nie zawsze się myśli o zabezpieczeniu techniczno-informatycznym danych, albo zwyczajnie nie ma się możliwości organizacji takiego zaplecza - chmura jest dużo tańsza niż kupno sprzętu, oprogramowania no i wynagrodzenia pracowników. Niestety, aktualnie zainstalowanie antywirusa na firmowych komputerach to może być trochę za mało;) no i trzeba pamiętać o ewentualnych awariach...

PostNapisane: 05 mar 2012, 16:57 

Całkowita wirtualizacja :) Czas stawiać na innowacje.

PostNapisane: 10 mar 2012, 18:46 

Krótko i konkretnie;) Fajnie by było, gdyby polskie firmy wyznawały podobną filozofię. Właśnie, jak myślicie, czy takie innowacje, o których rozmawiamy są teraz postrzegane przez przedsiębiorstwa jako szansa rozwoju i rozwijania konkurencyjności czy może bardziej jako "zło (nie)konieczne"?

PostNapisane: 23 mar 2012, 17:10 

Póki co chmura ogranicza się raczej do składowania/przechowywania danych, a nie korzystania z aplikacji w chmurze.
Tylko o czym my w ogóle mówimy, skoro w firmach nie instaluje się nawet programów antywirusowych a co dopiero tak zaawansowane technologie jak przetwarzanie cloud.

PostNapisane: 25 mar 2012, 12:49 

Więc może właśnie dlatego trzeba o tym mówić? Myślę, że brak wykorzystania takich rozwiązań wynika tylko i wyłącznie z braku świadomości, więc jestem zwolennikiem organizowania szkoleń z tego zakresu. Szkoda, że spora część konferencji na temat cloudu narazie jest kierowana do specjalistów IT, a nie do przedsiębiorców, którzy z podstawową wiedzą informatyczną stoją różnie. To, co piszesz jest prawdą - bywa, że w firmach nie myśli się o takich podstawach, jak antywirus, ale nie można też generalizować. Wydaje mi się, że z biegiem czasu coraz więcej firm będzie zainteresowanych nowoczesnymi technologiami w prowadzeniu firmy i będziemy mieć do czynienia z coraz częstszymi wdrożeniami.

PostNapisane: 25 mar 2012, 16:16 

Wiele firm nie stać na licencje kosztujące grube pieniądze.

PostNapisane: 26 mar 2012, 19:10 

gdzie tam innowacje ...
wrzucasz masę kasy w jakąś nowoczesną technologie i zwróci Ci się ona za 100 lat - w ogóle się nie opłaca
opłaca się tak samo jak zakup nowego auta z salonu - wiadmo jak z tym jest ...

PostNapisane: 31 mar 2012, 20:54 

Niektórzy wolą auto z salonu zamiast zastanawiania się, co w używanym może być nie tak, jakie mankamenty udało się ukryć itd. Porównanie chyba trochę nietrafione.
Nowoczesna technologia wcale nie musi kosztować masę kasy. Rozmawialiśmy o chmurach - ich założeniem jest właśnie oszczędność: korzystanie z oprogramowania, aplikacji, narzędzi bez kupowania nie wiadomo jakiej ilości sprzętu, dbania o jego serwis, naprawiania usterek. Myślę,że obecnie na tym w dużej mierze polega problem polskich przedsiębiorstw z innowacjami - uważa się, że technologia = ogromne koszty. A wcale tak nie musi być.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]