|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
goust
|
Tytuł: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 14 kwi 2010, 21:21 |
|
|
|
Podawajcie plusy i minus wynikające z prowadzenia własnego biznesu. Ja wymienię kilka swoich przykładów.
Plusy: -Różnorodność zajęć, czyli nie monotoniczna praca, musisz się zajmować wszystkim. -Swoboda wymyślenia sobie zadań i idei, Twój biznes, Twoja sprawa co robisz. -Elastyczność - godzin pracy, miejsca, narzędzi itp. -Uświadomienie sobie swoich słabych stron.
Minusy: -Obciążenie związane z tym, że wszystko musisz wykonywać sam. -Większe obciążenie emocjonalne, ponieważ Twój biznes to Twoje "dziecko" i każde jego niepowodzenie się na Tobie odbija. -Więcej czasu poświęcanego na pracę.
Podawajcie swoje typy.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Janina
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 16 lis 2010, 19:56 |
|
|
|
Plusy: sama decyduję, kto u mnie pracuje; sama jestem winna, jeśli coś schrzanię; nikt mi nie siedzi na głowie; sama wyznaczam kierunek promocji (w moim przypadku ratalnie.com - sprzedaż ratalna)
minusy: na mojej głowie spoczywa dobro firmy i jej pracowników problemy z pieniędzmi biurokracja
|
|
| Góra |
|
 |
|
piernika
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 24 lis 2010, 21:36 |
|
|
|
minusy- praca 24 godziny na dobę. a z plusów- sama jestem sobie szefem...i to jakim dobrym!
|
|
| Góra |
|
 |
|
wakan
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 25 lis 2010, 15:57 |
|
|
|
Plusy: Nie czuje presji nad sobą Moge sam o wszystkim decydować. Nie musze obawiać sie zwolnienia
Minusy Musze sam dużo pracować Nie moge sobie pozwolić na jakieś urlopy Jestem bardzo zestresowany
|
|
| Góra |
|
 |
|
harry12
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 25 lis 2010, 20:30 |
|
|
|
| Góra |
|
 |
|
markowe
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 05 gru 2010, 12:02 |
|
|
|
Plusy: - możliwość realizowania swoich pomysłów - brak pracy brak kapitału może tylko być powodem do tego żeby coś robić. - szef za dla siebie
Minusy - konieczność aktywności niemalże cały czas.
_________________ Mój blog w którym piszę od lat http://www.emesz.pl
|
|
| Góra |
|
 |
|
bossross
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 09 mar 2011, 15:25 |
|
|
|
+ sam sobie jestem szefem, każda decyzja jest moja + mogę zatrudnic ludzi, którzy będą robic wszystko za mnie + to ja zatrudniam ludzi, wybieram ich i ich sprawdzam + mój pomysł, moje pieniądze + imponowanie płci przeciwnej
- wszystko to, co mógłby czuć ktoś, kto byłby TWOIM szefem - szef Cie nie pogoni do roboty, bo go po prostu nie masz - problemy, z którymi nie zawsze możesz sobie poradzić
|
|
| Góra |
|
 |
|
nagano
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 02 wrz 2011, 15:03 |
|
|
|
+ możemy robić to co chcieliśmy w naszym życiu + motywacja do robienia czegoś dla siebie + możliwość decydowania o kierunku w którym chcemy iść + możliwość zrobienia w życiu czegoś dobrego, z pożytkiem dla innych, robiąc przy tym interes dla siebie
- zatrudnianie pracowników o różnych osobowościach, których trzeba pilnować, - multum stresu, - przeszkody stawiane przez państwo (US i ZUS), które niestety ma bardzo zły stosunek dla przedsiębiorców, utrudniający życie urzędnicy, biurokracja, - donosy miłych osób do wyżej wymienionych instytucji (gdy się nie spodoba, że firma się komuś rozkręca i dobrze prosperuje to trzeba lekko utemperować takiego jegomościa za pomocą niezwykle rzetelnych urzędników, koszty takich praktyk) - niesprawiedliwość (często się zdarza, że osoby prowadzące działalność gospodarczą w wyniku "błędu" urzędnika lub ciągnących się latami postępowań tracą wszystko i bankrutują)
|
|
| Góra |
|
 |
|
miko
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 20 wrz 2011, 13:19 |
|
|
|
+ spełnianie swoich ambicji biznesowych + decydowanie o działaniach jakie ma wykonywać nasza firma + ja decyduje kogo zatrudniam - sami musimy się mobilizować - odpowiedzialność - stres, stres i jeszcze raz stres - pojawiają się problemy które ciężko jest rozwiązać i wtedy pojawia się zdenerwowanie - bycie pod telefonem prawie cały czas
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kama82
|
Tytuł: Re: Plusy i minusy własnego biznesu Napisane: 26 wrz 2011, 14:58 |
|
|
To jest temat rzeka, podobnych wątków się na forach pojawia mnóstwo. Ja z kolei ugryzę temat nieco z innej strony: lepszy własny, tradycyjny biznes, czy MLM? Linka do artykułu na ten temat wklejam poniżej, ale nie ukrywam, że interesują mnie głównie Wasze prywatne spostrzeżenia, oczywiście jeżeli mieliście wcześniej do czynienia z tą formą sprzedaży. http://www.rankingmlm.com/articles/arti ... nfrontacja
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|